Wszystkie obecne rasy gołębi mają swój początek od dzikich gołębi skalnych. Ich udomowienie miało miejsce w okresie od XII do VIII wieku przed naszą erą. Doceniane były jako wartościowe źródło pożywienia, choć z biegiem czasu zajęły dość ważne miejsce w wielu starożytnych kulturach. Pierwsze odnalezione informacje na temat celowej hodowli gołębi i porady na ten temat sztucznej selekcji pochodzą ze Starożytnego Rzymu. To właśnie tam i wtedy zaczęto sztucznie ingerować w naturalny proces rozmnażania, by osiągnąć pożądane rezultaty i uzyskać ptaki o określonych celach. Hodowla gołębi od tysiącleci nierozerwalnie związana jest z aspektem kulinarnym i kulturowym. Z biegiem czasu zaczęto je też hodować w celach sportowych i ozdobnych.
Tysiące lat hodowli sprawiły, że gołębie hodowlane dzielą się na wiele ras, które klasyfikowane są też w mniej oficjalnych grupach. Zgodnie z nimi obecnie istnieją gołębie sportowe, mięsne i ozdobne. Wśród sportowych znajduje się najsłynniejsza odmiana gołębi – tych, które przenosiły wiadomości podczas wojny.
Obecnie wyróżnia się gołębie lotne, gołębie mięsne i gołębie ozdobne. Hodowla może przynieść wymierne korzyści, najpierw jednak należy się do niej przygotować. Ważny jest odpowiedni gołębnik i jego wyposażenie, a także nakierowanie hodowli na konkretny cel i skupienie się na konkretnych potrzebach – w końcu inaczej karmi się gołębie mięsne, a inaczej postępuje się z tymi sportowymi.
źródło: zooart.com.pl